Bevallen en kraamverzorgende nodig? Bel: 0513 - 727 042

Symptomen zwangerschap: hier kun je op letten

Symptomen zwangerschap
Vermoed je dat je zwanger bent, maar is het nog te vroeg om een test te doen of wil je eerst wat meer zekerheid over die mogelijkheid? Logisch, een test doen is niet zomaar iets. Check daarom eens onderstaande punten, zodat je symptomen van een zwangerschap misschien wel – of juist niet natuurlijk – kunt herkennen.

Al ingeschreven voor kraamzorg?

Geen menstruatie meer

vrouw met partner zwangerschapstestHet meest voor de hand liggende symptoom is natuurlijk het uitblijven van de menstruatie: je bent overtijd! Hoewel dit verschillende redenen kan hebben, stress bijvoorbeeld of een tijdelijke verandering in je hormoonhuishouding. Heb je een vrij regelmatige cyclus en blijft je menstruatie echt een paar weken uit? Dan kan het wel eens zijn dat je zwanger bent. Heb je een cyclus die niet helemaal regelmatig is, check dan of je ook andere symptomen hebt die kunnen wijzen op een eventuele zwangerschap: vaak naar de wc moeten, misselijkheid en gevoelige borsten bijvoorbeeld.

 

Moe, misselijk en hoofdpijn

Andere tekenen van een mogelijke zwangerschap zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn en misselijkheid. Dit komt zeer regelmatig voor. Misselijkheid hoeft overigens niet alleen ‘s ochtends op te treden, ondanks dat dit vaak gedacht wordt. Je kunt – helaas – gedurende de hele dag last krijgen van je maag wanneer je zwanger bent.

Innestelingsbloeding

Een symptoom dat ook kan wijzen op een eventuele zwangerschap, is een innestelingsbloeding. Je kunt, na je ovulatie een lichte bloeding krijgen samen met wat lichte buikkrampen. Hier hoef je niet van te schrikken, het is namelijk vaak zo dat het hier gaat om de innesteling van de eicel die zich vastzet in de baarmoederwand. De innesteling is ongeveer vijf dagen voor de dag waarop je volgende menstruatie begint. Uiteraard kan dit bij iedereen en bij elke cyclus een paar dagen variëren.

Maar waarom gaat een innesteling dan gepaard met een bloeding? Wanneer de eicel vast gaat zitten in de baarmoederwand, kan het voorkomen dat er een bloedvaatje in het baarmoederslijmvlies geraakt wordt. Dit kan een kleine bloeding via je vagina  veroorzaken. Omdat je baarmoedermond tijdens je vruchtbare periode een beetje open staat, vloeit dit bloed via je vagina naar buiten.

Opgeblazen gevoel

Een bekend verschijnsel voor veel vrouwen tijdens je menstruatie: je buik voelt opgeblazen en opgezwollen. Maar wat als je menstruatie maar niet komt en je toch last hebt van een opgeblazen gevoel: dit kan ook wijzen op een zwangerschap. In het vroege begin van je zwangerschap kun je meer vocht vasthouden en je darmen werken trager waardoor er gasvorming ontstaat. Resultaat: een opgezette buik.

Stemmingswisselingen

Ineens moeten huilen zonder aantoonbare reden of boos worden, terwijl de situatie daar eigenlijk helemaal niet om vraagt. Het is heel vervelend – voor jou en je omgeving – maar ook dit kan een symptoom van een zwangerschap zijn.

Pijnlijke of gezwollen borsten

Een snel optredend symptoom zijn gevoelige borsten. Je borsten beginnen zich namelijk al in de tweede week van je zwangerschap voor te bereiden op eventuele borstvoeding. Ook je tepels kunnen gevoeliger zijn en zelfs van vorm veranderen. Dit is helemaal normaal en niets om je zorgen om te maken. Overigens kunnen deze symptomen ook al enkele dagen voor je menstruatie optreden, het wil dus niet per se zeggen dat je misschien zwanger bent.

Eetbuien

Een bekend verschijnsel als je zwanger bent: je krijgt ineens zin in bepaalde etenswaren en/of je kunt niet meer stoppen met eten. Dit kan voedsel zijn waar je normaal ook gek ook bent maar dat kunnen ook hele andere dingen zijn: meer zin in zoete dingen, of je grijpt meer naar hartige zaken zoals chips. Of je eet ineens meer dingen die je normaal nooit at.

Eetbuien zijn een heel vroeg zwangerschapsverschijnsel dat al in de eerste weken voor kan komen. Misschien onnodig te zeggen maar geef niet te veel toe aan deze (ongezonde) eetbuien. Wanneer je te veel aankomt, is dit niet gezond voor jou maar ook niet voor je baby.

Afkeur van geuren en eten

Als je zwanger bent, krijg je ineens een veel sterker reukvermogen. Daardoor kan het voorkomen dat je bepaalde geuren slechter kan verdragen of er zelfs misselijk van wordt. Denk bijvoorbeeld aan de geur van koffie of van vlees. Een week na de bevruchting kun je hier last van krijgen. Ook kun je een sterke afkeur van bepaalde voedsel krijgen.

 

Tepelhoven veranderen

Wanneer je zwanger bent, bereiden je borsten en je tepels zich voor op het geven van borstvoeding. Door hormonale veranderingen krijgen je tepels een andere kleur (je tepelhoven worden donkerder) zodat je kindje ze straks beter kan vinden. Ook voelen de tepels wat steviger aan. Je kunt in het prille begin van je zwangerschap al zien dat je tepels veranderen. Let ook op de bultjes op je tepelhoven. Er komen meer bultjes en ze worden groter.

 

Vaak moeten plassen

Over die groeiende kleine gesproken, die heeft natuurlijk ruimte nodig. Een groeiende baarmoeder kan dan ook de blaas verdrukken. Het resultaat? Vaker naar het toilet. Ook hormonen kunnen hier aan bijdragen.

Wanneer zwangerschapstest doen

Klinken de bovenstaande zwangerschapssymptomen je bekend in de oren? Dan kan het verstandig zijn om een zwangerschapstest te doen. Je kunt het beste een test doen op de dag dat je ongesteld hoort te worden, dit is gemiddeld vier weken na de laatste dag van je vorige menstruatie.

Er zijn zwangerschapstesten die je in een eerder stadium kunt doen, maar let op: 30% van de beginnende zwangerschappen eindigt in een miskraam. Het kan dus dat je een positieve test hebt en daarna alsnog ongesteld wordt. Die teleurstelling willen we je liever besparen.

foto Meer over je zwangerschap

Meer over je zwangerschap

Weet je al dat je zwanger bent of wil je gewoon vast wat meer informatie? Dat kan! Op onze pagina over zwangerschap lees je alles over wat je kunt verwachten en waar je rekening mee moet houden. Lees ook meer over welke zwangerschapskwaaltjes er allemaal zijn.

Gezonde voeding tijdens zwangerschap
En…we hebben in een vijftal video’s ook veel nuttige informatie over gezonde voeding tijdens je zwangerschap op een rijtje gezet. Diëtiste Marloes Korver-Waardijk vertelt je alles over onder andere gezonde dranken, supplementen en feiten en fabels over gezonde voeding.

Lees meer over zwangerschap

Isis kraamzorg bij jou in de buurt?

Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is

Isis kraamzorg is beschikbaar bij jou in de buurt

Schrijf je nu in

Aanmelden
Buiten werkgebied

Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt