Inschrijven voor kraamzorg
Na je bevalling maar ook daarvoor staat Isis Kraamzorg voor je klaar met tips en adviezen onder andere over gezonde voeding tijdens je zwangerschap. Op zoek naar kraamzorg op maat voor jou en jouw gezin? Aarzel dan niet en schrijf je nu in voor onze kraamzorg.
Ontwikkelingen baby van de negende tot de dertiende week
Rond de negende week begint het embryo steeds meer op een mensje te lijken. Het neusje, de oogjes en het mondje zijn wat duidelijker en ook het gezichtje is wat verfijnder. Het is aan de buitenkant nog niet te zien, maar de oortjes zijn zich ook flink aan het ontwikkelen. Na deze negende week noemen we je baby geen embryo meer maar een foetus.
In week tien zijn de belangrijkste organen inmiddels aangelegd en liggen op hun plaats. Ze moeten zich vanaf nu alleen nog verder ontwikkelen en groeien. Rond de elfde week begint de baby met bewegen: eerst met trekkingen en trillingen die in de armpjes en beentjes beginnen en zich dan uitbreiden naar de nek en de romp. Daarna gaat hij de beentjes buigen en strekken, stapbewegingen maken, een vuist maken en de hand weer openen, en het hoofdje op en neer bewegen. Hij is echter nog zo klein dat je deze bewegingen nog niet kunt voelen.
Hartslag en ademhaling
In week twaalf ligt de hartslag van je kindje tussen de 110 en 160 slagen per minuut. Het oefenen van de toekomstige ademhalingsbewegingen is begonnen. De vingers en tenen hebben zich nu helemaal gevormd en er komen ook al nageltjes aan. Je baby kan zelfs al op zijn of haar duimpje zuigen. In week dertien steekt je kindje zijn of haar energie vooral in het groeien. De organen zijn aangelegd en de hoeveelheid vruchtwater neemt toe.
Week veertien tot en met achttien: je baby gaat groeien
De ontwikkeling van je baby in week veertien tot en met achttien maakt weer een enorme sprong. Het kindje is één en al beweeglijkheid en ook de stembanden zijn nu klaar. Alles is aangelegd en nu moet je baby dus alleen nog groeien en zijn functies verbeteren. De ontwikkeling van het gehoor begint en je baby kan nu je darmen en hartslag horen.
Wat kan je baby nu?
Je baby kan zuigen, zich verslikken en zelfs de hik krijgen. Hij of zij kan geeuwen, zich uitrekken, de wenkbrauwen optrekken en het voorhoofd fronsen. Ook kan hij/zij zoet en niet-zoete vloeistof onderscheiden omdat de ontwikkeling van de smaakpapillen begint.
Bewegingen
Vanaf de achttiende week van je zwangerschap kun je de bewegingen van de baby voelen. Eerst zijn ze nog zwak, maar later voel je stompen, woelen en stoten als je kindje draait. Vooral in de avonden zijn deze bewegingen krachtig.
Week negentien tot en met 23: ontwikkeling baby
Je baby gaat steeds meer lijken op hoe hij of zij er bij de geboorte ook uit zal zien. Het hoofdje is al meer in verhouding tot het lichaam. Bij een jongentje is nu het scrotum goed ontwikkeld en bij een meisje bevatten de eierstokken al eitjes. Dit zijn er bij de geboorte ongeveer twee miljoen.
Haar
De donshaartjes die je kind een aantal weken geleden kreeg, gaan nu langzaam weer uitvallen. Daarvoor in de plaats komen wat stevigere haartjes, vooral bovenop het hoofdje. Overigens heeft je baby nu ook al echte wenkbrauwtjes.
Dromen
In deze periode van de zwangerschap ontwikkelt je baby ook behoorlijk wat zintuigen: gehoor, taal, smaak, geur en zicht. Ook is er nu sprake van de zogenaamde REM-slaap, dus je baby kan nu dromen! Deze REM-slaap is erg belangrijk bij de ontwikkeling van de hersenen van je baby.
Lengte
Je baby heeft nu ongeveer de helft van zijn of haar uiteindelijke lengte bereikt. En dat komt mooi overeen met de zwangerschapsduur, want je bent op de helft. Het is daarnaast een flinke druktemaker nu, hij beweegt ongeveer 200 keer per dag!
Week 24 tot en met 28: over de helft van je zwangerschap!
Ontwikkeling baby
Rond deze week gaan de oogjes open en de bewegingen van je baby worden steeds krachtiger en dit zorgt ervoor dat je partner misschien ook al je baby kan voelen bewegen als hij zijn handen op je buik legt. Je kunt nu steeds meer contact maken met je baby. Als je je hand op je buik legt kan het zijn dat je baby daar naartoe zwemt, verplaats je je hand dan volgt hij. Misschien lukt het niet meteen, maar als je het een paar keer herhaalt, er even de tijd voor neemt en je concentreert, lukt het waarschijnlijk wel.
Levensvatbaar
In week 26 heb je een mijlpaal bereikt. Je baby is vanaf dit moment levensvatbaar. De komende weken worden de overlevingskansen van een baby buiten de baarmoeder steeds groter
Zintuigen en gewicht
De zintuigen van je baby zijn nu goed ontwikkeld: je baby kan zien, horen, voelen en proeven. Vanaf deze week blijft de verhouding tussen het hoofdje en de rest van het lijfje hetzelfde tot aan de geboorte. Nog maar een paar weken geleden woog je baby bijna niks en nu is het al 1 kg.
Ontwikkeling baby tussen de 29 en 33 weken
Je baby krijgt nu een vast slaapritme onder invloed van de steeds meer rijpende hersenen. De hersenen zijn nu in staat om een aantal zaken zelf aan te sturen zoals de lichaamstemperatuur en ademhaling. Je baby maakt een groeispurt qua hoeveelheid hersenweefsel. Hij of zij wordt snel slimmer
In week 33 ligt je kindje ligt nu waarschijnlijk in de houding waarin hij of zij geboren gaat worden. Je baby beweegt veel en is nu behoorlijk sterk. Het is belangrijk om het aantal bewegingen goed in de gaten te houden. Ben je niet gerust over het bewegen van je baby? Neem dan meteen contact op met je verloskundige of huisarts.
Week 34 t/m 38: het gaat nu opschieten!
Het gewicht van je baby blijft toenemen, op dit moment ongeveer twee ons per week. Hoewel de baby nu zo goed als ‘af’ is, moet je nog wel in het ziekenhuis bevallen als de geboorte van je kind zich deze week aankondigt. Je baby zal nog even de couveuse in moeten omdat de longetjes net nog niet helemaal ontwikkeld zijn en je kindje nog aan de kleine kant is.
Je baby zal in deze periode een houding aannemen die voor hem of haar het prettigst is. De meeste baby’s gaan in de ideale achterhoofdsligging liggen, een aantal blijft echter met hun stuit naar beneden liggen. Je baby kan al na 30 weken beginnen met indalen, maar dit kan ook pas vlak voor de bevalling gebeuren.
Bewegen
Het kan zijn dat je je baby nu minder voelt bewegen. Daar hoef je je geen zorgen over te maken, hij of zij heeft gewoon minder ruimte en ligt met opgetrokken beentjes in de baarmoeder. Waarschijnlijk voel je nu meer schuivende bewegingen, hoewel je af en toe nog wel een schop van de voetjes voelt of een por met een elleboogje krijgt. Pas als je je baby niet meer zou voelen op momenten dat je dat gewend bent, is het verstandig om even contact op te nemen met je verloskundige of huisarts.
Vet, huid, haar en nageltjes
Je baby heeft meer vet gekregen zodat hij of zij er wat voller uitziet en zichzelf op temperatuur kan houden. De huid is rozig van kleur en het haar van je baby kan al vijf centimeter lang zijn. Ook de nageltjes zijn lang geworden.
Ontwikkeling baby: de laatste loodjes
In de laatste weken van je zwangerschap, is je buik nu helemaal gevuld met baby. Soms voel je de porretjes, duwtjes en trapjes op wel drie plaatsen tegelijk. Hij of zij ligt startklaar voor de baarmoedermond.
Je baby ligt met het hoofd omlaag in de foetushouding met de beentjes opgetrokken en wacht tot hij of zij wordt geboren. Bij de geboorte moeten alle systemen functioneren. Je baby oefent daarom nu ademhalingsbewegingen en heeft al een hele reeks gecoördineerde reflexen die hem of haar in staat stellen iets stevig vast te pakken, het hoofd op te tillen en te draaien, melk te zoeken, loopbewegingen te maken en te knipperen met de ogen. En hij of zij reageert op geluiden, geuren, licht en aanraking.
Je baby en de bevalling
Wat merkt je baby eigenlijk van de bevalling? In de eerste uren eigenlijk helemaal niets. Je kind kan dan nog heerlijk liggen slapen. Pas als de bevalling vordert en de weeën krachtiger worden en sneller op elkaar volgen, krijgt je kind minder bewegingsvrijheid en wordt hij of zij wakker.
Isis kraamzorg bij jou in de buurt?
Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is
Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt