Bevallen en kraamverzorgende nodig? Bel: 0513 - 727 042

Kolven

Wanneer direct borstvoeden van je baby (nog) niet kan, raden we aan om zo snel mogelijk te gaan kolven om de melkproductie op gang te houden. In  de eerste tijd raden we een volautomatische dubbelzijdige kolf aan. Hierbij wordt de zogenaamde toeschietreflex opgewerkt waarbij de melk vanuit alle delen van de borst naar de tepel gaat. Na verloop van tijd kun je kijken welke kolf voor jou het meest geschikt is.

 

foto Hoe vaak kolven?
lijn
Je kraamverzorgende of onze lactatiedeskundige kan je bij het kolven begeleiden

Hoe vaak kolven?

Als je kolft om de melkproductie op gang te brengen, moet je minimaal acht keer per 24 uur kolven. Als je kolft omdat je gaat werken of bijvoorbeeld een dag of weekend weg gaat, kun je kolven op de tijden dat je kindje normaal voeding krijgt. Jouw kraamverzorgende of onze lactatiekundige kan jou bij het kolven begeleiden. Je kunt bijvoorbeeld bij ons een kolfconsult van de lactatiekundige aanvragen.

Onze klantenservice helpt je graag verder
foto Het bewaren van moedermelk
lijn
Er zijn speciale moedermelkzakjes of -bakjes te koop

Het bewaren van moedermelk

Er zijn speciale moedermelkzakjes of -bakjes te koop voor het veilig bewaren en invriezen van moedermelk. Let op dat de zakjes of bakjes BPA-vrij zijn. Zet op elke portie melk die je invriest, de datum en het tijdstip van afkolven zodat je telkens de langst bewaarde melk gebruikt. Lees meer over het bewaren van moedermelk op de website van borstvoedingsorganisatie La Leche League.

Invriezen
Als je melk gedurende langere tijd wilt bewaren, kun je deze invriezen. Invriezen doe je meteen nadat je de melk hebt afgekolfd. Wanneer de melk een dag in de koelkast heeft gestaan, mag je deze ook nog invriezen. De beschermende stoffen in moedermelk zijn het hoogst als de moedermelk vers is.

 

foto Ontdooien en opwarmen van moedermelk
lijn
Ontdooide moedermelk kan nog tot 24 uur gekoeld bewaard blijven

Ontdooien en opwarmen van moedermelk

De melk die het langst ingevroren is, haal je het eerst voor gebruik uit de voorraad. Langzaam ontdooien in de koelkast is de beste methode, maar dat duurt vrij lang (ongeveer twaalf uur).  Je kunt moedermelk ook au-bain-marie of in de flessenwarmer langzaam verwarmen.

Wanneer enkele druppels op de binnenkant van de pols geen gevoel van koud of warm geven, is de temperatuur goed. Ontdooide moedermelk kan nog tot 24 uur gekoeld bewaard blijven. Eenmaal verwarmde moedermelk mag niet opnieuw worden verwarmd en moet na een uur weggegooid worden.

Isis kraamzorg bij jou in de buurt?

Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is

Isis kraamzorg is beschikbaar bij jou in de buurt

Schrijf je nu in

Aanmelden
Buiten werkgebied

Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt