Nazorg: kraambijkoop
Heb jij behoefte aan extra uren kraamzorg of heb je na de kraamperiode nog vragen aan je eigen kraamverzorgende? Het is dan mogelijk extra zorguren in te kopen.
Iedere kersverse moeder in Nederland krijgt standaard 49 uur kraamzorg. Isis Kraamzorg biedt je de mogelijkheid om buiten de geïndiceerde uren, extra zorguren te kopen: kraambijkoop. Het tarief van deze uren is €60,00 per uur. Helaas wordt kraambijkoop niet vergoed door de verzekeraar, tenzij je een medische indicatie hebt.
Consultatiebureau
Aan het einde van de kraamtijd draagt de kraamverzorgende je gegevens over aan Jeugdgezondheidszorg (JGZ), ook wel consultatiebureau genoemd. De verpleegkundige van het consultatiebureau komt de eerste keer bij je thuis en de volgende afspraak is op het consultatiebureau. De verpleegkundige en arts van JGZ volgen onder andere de groei en ontwikkeling van je kindje en zorgen voor belangrijke vaccinaties.
De overdracht
Je baby is acht tot tien dagen oud als je de kraamverzorgende uitzwaait. Sta je er nu alleen voor? Nee hoor, uiteraard is er nazorg. Je kraamverzorgende zorgt samen met jou en de verloskundige voor een goede overdracht naar het team van het consultatiebureau. Door deze overdracht weten zij precies hoe alles tijdens de kraamtijd is verlopen en ongeveer twee weken na de geboorte van jullie kindje, komt de jeugdverpleegkundige bij je thuis kennismaken. Zij neemt informatiemateriaal mee en legt je uit wat je kunt verwachten van het consultatiebureau. Ze vraagt je hoe de zwangerschap en bevalling zijn verlopen want het verloop van de zwangerschap en bevalling zijn namelijk van belang voor de verdere ontwikkeling van je kindje. De verpleegkundige legt tijdens het gesprek alle informatie vast in een dossier en natuurlijk heb je ook alle gelegenheid om vragen te stellen.
Naar het consultatiebureau
Tot de vierde verjaardag van je kindje, word je voor nazorg twaalf keer uitgenodigd voor een bezoek aan het consultatiebureau.Dit kan soms meer of minder zijn, afhankelijk van de situatie. Bij de verpleegkundige van Jeugdgezondheidszorg kun je terecht met al je vragen over voeding en opvoeding. De arts houdt de groei en ontwikkeling van je kindje goed in de gaten. Ook krijgt je kindje belangrijke vaccinaties op het consultatiebureau. Vaak hebben consultatiebureaus inloopspreekuren. Tijdens deze uren kun je je baby laten meten en wegen. Er is een verpleegkundige aanwezig om vragen te beantwoorden.
Opvoeden
Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut vind je daarnaast informatie en tips over allerlei onderwerpen die te maken hebben met zwangerschap, opvoeden en opgroeien.
Aangifte doen
Na de geboorte moet je je baby aangeven bij de Burgerlijke Stand en bij de zorgverzekeraar.
Hoe geef ik mijn baby aan?
Binnen drie werkdagen na de geboorte moet je je baby aangeven bij de Burgerlijke Stand in de gemeente waar jullie kindje geboren is. De geboortedag zelf telt niet mee voor de aangiftetermijn. De aangifte kan ook gedaan worden door iemand anders die bij de geboorte aanwezig is geweest. Voor de aangifte heb je een trouwboekje of document van erkenning en een geldig legitimatiebewijs nodig. Na de aangifte wordt je baby opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.
Aanmelden bij de zorgverzekeraar
Zorgverzekeraars willen graag dat je je baby binnen tien dagen na de geboorte aanmeldt.
Isis kraamzorg bij jou in de buurt?
Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is
Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt