Bevallen en kraamverzorgende nodig? Bel: 0513 - 727 042

Zwangerschapskalender

Gefeliciteerd, je hebt ontdekt dat je zwanger bent! Er breekt een spannende tijd aan. Op deze pagina over de zwangerschapskalender, kun je allerlei informatie lezen over het verloop van je zwangerschap en de verschillende trimesters. Ook elders op onze website kun je veel informatie vinden over je zwangerschap en natuurlijk je kraamtijd en kraamzorg.  En heb je nog vragen? Bel dan gerust met onze klantenservice via telefoonnummer 0513 – 727042. We helpen je graag!

Hoeveel weken zwanger?
Ben je nog erg pril zwanger maar heb je eigenlijk geen idee hoeveel weken je nu eigenlijk in verwachting bent? Lees elders op onze website hoe je het aantal weken zwangerschap kunt berekenen.

Al ingeschreven voor kraamzorg?

Zwangerschapskalender: eerste trimester

In het eerste trimester van je zwangerschap gebeurt er veel in je lichaam. De meeste zwangere vrouwen zijn in de eerste drie maanden van de zwangerschap erg moe en hebben soms last van andere zwangerschapskwaaltjes. Na twaalf weken komt je energie meestal  weer terug. Rust vooral uit wanneer dat kan.

Voeding en gezonde leefstijl
Tijdens je zwangerschap moet je nog meer laten op wat je wel en niet mag eten. Daarnaast is een gezonde leefstijl erg belangrijk als je zwanger bent. Op de website van het voedingscentrum kun je veel informatie vinden. Naast goede voeding is het belangrijk dat je geen alcohol gebruikt of rookt tijdens je zwangerschap.

Alcohol
Bij het gebruik van alcohol heb je meer kans op een miskraam. Ook zo nu en dan één glaasje is niet verstandig. Bedenk dat je kindje er meer dan twee keer zo lang over doet als jij om de alcohol weer af te breken. Je baby drinkt daarnaast van het vruchtwater en krijgt op deze manier de alcohol binnen.

Roken
Ook roken of meeroken in de zwangerschap is schadelijk. Door roken heb je een grotere kans op een miskraam, vroeggeboorte, een kindje met een aangeboren afwijking of groeiachterstand.

Ontwikkelingen bij je baby
Rond de negende week begint je kindje steeds meer op een mensje te lijken. Het neusje, de oogjes en het mondje zijn zijn steeds duidelijker te onderscheiden. Na deze negende week noemen we je baby geen embryo meer maar een foetus. De belangrijkste organen zijn aangelegd en moeten zich nu verder ontwikkelen en groeien. De vingers en tenen zijn al duidelijk te zien, maar zitten nog met vliezen van huid aan elkaar. Je kindje begint ook langzamerhand met bewegen: eerst armpje en beentjes en dan nek en romp. Deze bewegingen kun je echter nog niet voelen. Daarvoor is je kindje nog te klein. Door vruchtwater in te slikken, leert je kindje slikken en drinken.

Ontwikkelingen bij de moeder
De zwangerschap kan heel wat lichamelijk ongemak met zich meebrengen. Dit is volkomen normaal, maar daarom niet minder vervelend. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van rugpijn. Draag dan platte schoenen, zorg voor goede steun bij het zitten en draag geen zware dingen. Ook kun je erg vermoeid zijn. Dit geldt vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Na twaalf weken begint meestal langzaam je energie weer wat terug te komen en nemen de andere zwangerschapskwaaltjes vaak ook af en ga je je vaak weer wat energieker voelen. Bloedverlies tijdens de zwangerschap komt vaak voor, vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals innesteling van de vrucht in de baarmoeder of een wondje op de baarmoedermond. Soms is een miskraam de reden van bloedverlies. Neem bij bloedverlies altijd contact op met de verloskundige als je het niet vertrouwt. Je kindje krijgt vanaf nu tot aan de geboorte voeding via de placenta. Tussen het moment van ongeveer 12 weken tot de 20 weken zwangerschap, kom je ongeveer een kwart van je totale zwangerschapsgewicht aan.

12 weken zwanger
Als je de grens van 12 weken zwanger hebt bereikt, zit een derde van de zwangerschap erop: een mijlpaal, ook omdat de kans op een miskraam nu aanmerkelijk kleiner is geworden.

Meer weten over wat je per week te wachten staat in je zwangerschap? Lees dan hieronder verder op de verschillende pagina’s over de zwangerschapsweken:

Zwangerschapskalender: tweede trimester

Het tweede trimester van je zwangerschap begint, veel vrouwen ervaren dit als de ‘bloei’ van de zwangerschap. Je voelt je vaak weer een stuk energieker als in de eerste maanden van de zwangerschap. Geniet er vooral van! De tijd is nu ook aangebroken om een aantal belangrijke zaken te regelen, bijvoorbeeld: de baby-uitzet, want: wat moet ik allemaal in huis halen? En wat heb ik nodig tijdens de bevalling. We helpen je graag op weg met onze babyuitzet checklist die je op onze website kunt downloaden. Ook hebben we een babyuitzet checklist voor meerlingen ontwikkeld want wat heb je nou echt dubbel nodig?

Ontwikkelingen bij je baby
In het tweede trimester steekt je kindje zijn of haar energie vooral in het groeien. De organen zijn aangelegd, de hoeveelheid vruchtwater neemt toe, de botten zijn in ontwikkeling en het begin van het gebit is ontwikkeld. Het kindje in je buik beweegt veel al kun je dat pas voelen als je al een tijdje in het tweede trimester bent. Ook het gehoor begint zich nu te ontwikkelen. Je kindje kan jouw hartslag en darmgerommel horen en krijgt steeds meer herkenbare trekjes zoals het optillen van het hoofdje, het openen van de mond en het op en neer bewegen van de borst en buik zoals bij diep ademhalen. Je kindje kan zuigen, zich verslikken, geeuwen en zelfs de hik krijgen. In het begin van het tweede trimester beginnen er donshaartjes op het hoofd van je kindje te groeien die langzamerhand plaats maken voor stevigere haartjes.

Wanneer je ongeveer op de helft van je zwangerschap bent, ontwikkelt je kindje behoorlijk wat zintuigen: gehoor, taal, smaak, geur en zicht. Ook is er nu sprake van de zogenaamde REM-slaap, dus je baby kan nu dromen! Deze REM-slaap is erg belangrijk bij de ontwikkeling van de hersenen van je baby. In week 23 gaat je kindje steeds meer lijken op hoe hij of zij er bij de geboorte ook uit zal zien. Het hoofdje is al meer in verhouding tot het lichaam. Bij een jongentje is nu het scrotum goed ontwikkeld en bij een meisje bevatten de eierstokken al eitjes. Dit zijn er bij de geboorte ongeveer twee miljoen.

Je kindje kan aan het einde van het tweede trimester ook kort ademhalen. Hi/zij ademt geen lucht, maar vruchtwater in en uit de longetjes, en dat is meteen een mooie oefening. De bewegingen van je kindje worden steeds krachtiger en dit zorgt ervoor dat je partner misschien ook al je kindje kan voelen bewegen als hij zijn handen op je buik legt. De hartslag van je baby wordt nu ook steeds duidelijker hoorbaar.

Ontwikkelingen bij de moeder
Je baarmoeder wordt steeds groter en binnenkort en de bolling van je buit buikje wordt zichtbaar. Het is overigens niet zo dat je baby niet groeit wanneer er nog geen buikje te zien is of als je nog geen grammetje bent aangekomen. En als je veel aankomt, betekent dat evenmin dat je kind hard groeit. Alle baby’s groeien ongeveer hetzelfde tot zestien weken. Pas daarna ontstaan individuele verschillen.

Als je zwanger bent, heb je extra calcium nodig voor de botopbouw van je baby. Om voldoende calcium beschikbaar te hebben is ook vitamine D nodig. Kom je weinig met zonlicht in aanraking, bijvoorbeeld omdat je weinig buiten komt of kleding draagt die je gezicht en handen bedekken, of als je een donkere huidskleur hebt, dan adviseren wij om tien mg vitamine D per dag te slikken.

zwangere buik zwangerschapskalender

Je lichaam maakt zich al vroeg in de zwangerschap klaar om borstvoeding te geven. Hierdoor heb je in het begin misschien last van gevoelige borsten. Door de invloed van hormonen, het zwaarder worden in gewicht en het oprekken van de huid, kun je met een aantal veranderingen in je lichaam te maken krijgen. Je kunt last krijgen van Striae, kleine scheurtjes in het onderhuidse bindweefsel. Dit worden ook wel zwangerschapsstrepen genoemd. Helaas is dit niet te voorkomen. Door een goede verzorging van de huid, kun je proberen de striae te verminderen. Je kunt door de groei van de baarmoeder daarnaast last krijgen van bandenpijn. De banden rond je baarmoeder rekken uit en dit veroorzaakt een zeurende en soms stekende pijn aan de zijkant van je buik en richting je liezen. Bandenpijn is onschuldig en verdwijnt vanzelf.

Borst- of kunstvoeding
Je bent inmiddels over de helft van je zwangerschap. Het is nu ook tijd om na te denken of je borst- of kunstvoeding wilt geven. Of je nu voor borst- of kunstvoeding kiest; wij helpen je graag met tips en advies!

Zwangerschapscursus?
Vanaf ongeveer week 27 van je zwangerschap, kun je onze Owee! zwangerschapscursus volgen: de meest complete zesdelige cursus voor jou en je eventuele partner. Check alle informatie over de cursus op de website van de Owee! zwangerschapscursus.

Zwangerschapskalender: ontwikkeling van je kindje
Elders op onze website kun je meer in detail lezen over de ontwikkeling van je baby gedurende je zwangerschap.

Zwangerschapskalender: derde trimester

Het derde trimester van je zwangerschap is begonnen: je gaat de laatste maanden in, spannend!

Ontwikkelingen bij je baby
In week 26 heb je opnieuw een mijlpaal bereikt. Je kindje is vanaf dit moment levensvatbaar. De komende weken worden de overlevingskansen van een baby buiten de baarmoeder steeds groter.  Je kunt nu steeds meer contact maken met je baby. Verplaats je je hand dan volgt je kindje vaak. In week 29 krijgt je kindje steeds meer een vast ritme. Op bepaalde momenten van de dag (of nacht) zal je baby erg beweeglijk en actief zijn en op bepaalde momenten juist erg rustig. Je kindje krijgt nu een vast slaapritme onder invloed van de steeds meer rijpende hersenen. Geluiden kan je baby ook al horen: je hartslag, je stem, het rondpompen van je bloed, de geluiden van je spijsvertering en muziek.

In week 33 ligt je kindje ligt waarschijnlijk al in de houding waarin hij of zij geboren gaat worden. Na 30 weken kan je kindje al beginnen met indalen maar dit kan ook pas vlak voor de bevalling beginnen. Je kindje beweegt nu erg veel. Ben je niet gerust over of je kindje voldoende beweegt? Neem dan meteen contact op met je verloskundige of huisarts.

Ontwikkelingen bij de moeder
Vanaf de zesde maand (de 26e week) van je zwangerschap kan er soms een dikke gelige vloeistof uit je tepels komen: colostrum. Dit is de eerste moedermelk. Het bevat veel eiwitten, mineralen en antistoffen om de baby te beschermen tegen infecties. Tegen het einde van je zwangerschap kun je je erg zwaar gaan voelen. Daarna rust het achterhoofdje van je kindje vaak tegen je blaas en moet je vaker plassen. Slapen wordt lastiger. Een fijne houding om te liggen, is op je zij met een kussen tussen je knieën en een kussen onder je buik ter ondersteuning. Vanaf week 37 kan je kindje geboren worden! Alles is ‘af’ en je kindje gaat nu alleen nog groeien. Jouw lichaam is hard aan het werk om je baby van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien en je geeft via de placenta ook antistoffen door aan je kindje.  De eerste paar maanden na de geboorte biedt dat extra bescherming tot het eigen immuunsysteem van je kindje het overneemt.

rol van je partner tijdens de zwangerschap

Rol van je partner
Jij bent degene die zwanger is, maar je eventuele partner speelt uiteraard ook een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Praat over jullie verwachtingen en gevoelens en ook is het leuk om samen naar de (belangrijke) afspraken te gaan, zoals de  echo’s. Zo delen jullie die belangrijke momenten in de zwangerschap. Betrek ook je eventuele andere kinderen bij de zwangerschap. Op onze website hebben we wat handige tips en adviezen voor partners op een rijtje gezet.

Hechting
De eerste 1000 dagen van een kind zijn erg belangrijk en beginnen al op het moment dat de zwangerschap begint. Voeding, veiligheid en hechting staan in deze eerste 1000 dagen centraal. Hechting start al direct na de geboorte. Tot het moment dat je kindje kan zien, zijn ruiken en voelen belangrijke zintuigen voor je kindje. Daarom is huid-op-huidcontact zo belangrijk. Niet alleen met de moeder, maar ook met de eventuele partner. Ook praten tegen je baby helpt je baby om zich aan je te hechten. Je stem wordt vertrouwd

Om over na te denken voor de geboorte
Nu je nog zwanger bent, kun je/kunnen jullie je waarschijnlijk niet voorstellen hoe groot de impact van dit kindje op je/jullie leven zal zijn. Toch is het verstandig om voor de geboorte over een aantal dingen na te denken. Bijvoorbeeld over wat voor soort ouder/ouders je wilt/jullie willen zijn, wat de impact gaat zijn van werk en de invloed van je kindje op je relatie. En hoe zorg je dat je ook tijd voor elkaar houdt.

Zwangerschapskalender: bijna uitgerekend
Meer weten over de fase waarin je bijna uitgerekend bent lees je elders op onze website.

Symptomen begin bevalling
Als het je eerste kindje is, vraag je je vast af hoe je weet dat de bevalling begint. Lees hier alles over op de pagina symptomen zwangerschap.

 

foto Al ingeschreven voor kraamzorg?
lijn
Kraamzorg van Isis Kraamzorg voor jou en je gezin

Al ingeschreven voor kraamzorg?

Kraamzorg: wanneer en hoe aanvragen?
We raden je aan om je rond de twaalfde week van je zwangerschap in te schrijven voor kraamzorg. Eerder is natuurlijk ook mogelijk.

Isis Kraamzorg bereidt je voor op de kraamtijd en het ouderschap en bieden assistentie en zorg bij de bevalling. Tijdens de kraamtijd zorgen wij voor een warme en ontspannen start voor jou en je gezin!

We heten je graag welkom als klant bij Isis Kraamzorg. Schrijf je nu snel en eenvoudig in!

Inschrijven voor kraamzorg

Isis kraamzorg bij jou in de buurt?

Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is

Isis kraamzorg is beschikbaar bij jou in de buurt

Schrijf je nu in

Aanmelden
Buiten werkgebied

Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt