Bevallen en kraamverzorgende nodig? Bel: 0513 - 727 042

Alles wat je wilt weten over 4 weken zwanger

Hoera je bent 4 weken zwanger. Gefeliciteerd, een spannende tijd breekt aan! Op deze pagina geven  we je tips en adviezen voor het prille begin van je zwangerschap. En heb je nog vragen? Bel dan gerust met onze klantenservice via telefoonnummer (050) 366 64 22.

Je bent overtijd

Je bent aan het prille begin van je zwangerschap en hebt pas net ontdekt dat je zwanger bent doordat je menstruatie uitblijft. Wellicht hebt je ook nog geen symptomen. Je kunt al een zwangerschapstest doen maar weet wel dat deze test pas in het begin van week 5 echt betrouwbaar zijn.

Eerste zwangerschapssymptomen en hCG hormoon

Ook al ben je aan het eerste begin van je zwangerschap, je kunt al wel last hebben van de eerste zwangerschapssymptomen. Je lichaam maakt het zwangerschapshormoon hCG aan, de boosdoener van veel kwalen die je kunt hebben tijdens je zwangerschap.

hCG hormoon
Na de innestelling van een eicel in de baarmoederwand, wordt hCG aangemaakt, de productie van nieuwe eicellen stopt en ook je menstruatie gaat ‘op pauze’. De innesteling zelf kan gepaard gaan met een kleine innestelingsbloeding. Daarnaast zorgt hCG voor de groei van het embryo en beschermt hCG het embryo tegen het immuunsysteem van de moeder zodat het niet wordt afgestoten. Zonder hCG is er dan ook geen zwangerschap mogelijk.

hCG hormoon en zwangerschapssymptomen
Het hCG hormoon zorgt er ook voor dat je last kunt krijgen van zwangerschapssymptomen/zwangerschapskwaaltjes zoals: moeheid, misselijkheid, hoofdpijn, vaak moeten plassen, wisselingen in stemmingen en gevoelige/pijnlijke borsten. In de eerste fase van de zwangerschap stijgen de hCG waarden erg snel. Na ongeveer 12 weken zwangerschap heeft het hormoon het meeste werk gedaan en dalen de waarden weer. Er is minder hCG nodig voor de verdere groei van de baby. De zwangerschapskwalen nemen dan ook na 12 weken meestal weer af.

De ontwikkeling van je baby bij 4 weken zwanger

Het embryo zal zich de komende tijd erg snel ontwikkelen en heeft zijn plekje gevonden in de baarmoeder. Alle cruciale organen en andere lichaamsonderdelen worden aangelegd waardoor de komende weken erg belangrijk zijn voor de verdere ontwikkeling van je kindje.

Afbeelding van een hand met een baby na 4 weken zwanger

4 weken zwanger: ontwikkeling bij jou als moeder

Je kindje is nog erg klein dus je zult nog weinig zien aan je lichaam. De buitenwereld zal nog niet merken dat je zwanger bent maar jij kunt zelf wel al last hebben van bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel. De meeste vrouwen zijn in de eerste drie maanden van de zwangerschap erg moe en kunnen soms de hele dag door slapen. Na twaalf weken komt je energie meestal langzaam weer terug. Geef, als het even kan, toe aan die vermoeidheid en rust wanneer dat kan.

Tips voor gezond eten

Gezond eten is altijd al heel belangrijk maar nu helemaal. Je baby eet letterlijk met je mee. Een aantal voedingsstoffen zoals ijzer en calcium zijn nu extra belangrijk. Tijdens je zwangerschap verandert er het een en ander in je dagelijkse voeding. Het glaasje wijn moet je in de komende maanden bijvoorbeeld laten staan. En ook een softijsje op een warme zomerdag is niet verstandig, vanwege de bacteriën die schadelijk zijn voor je ongeboren kind. En pas op voor rauwe melk- en vleesproducten. Gebruik je medicijnen? Kijk op de bijsluiter of dit kan in combinatie met je zwangerschap of overleg met je huisarts.

De dagelijkse basisvoeding voor zwangere vrouwen:

  • Drink voldoende, minimaal 1,5 liter water per dag.
  • 6 plakken brood, het liefst volkoren.
  • Aardappelen, rijst, peulvruchten, pasta (4 stukken of 200 gram).
  • Groenten, vooraf goed wassen (200 gram).
  • Fruit (2 stukken).
  • Vlees, vis, ei en vleesvervangers (100 tot 120 gram).
  • Zuivel (400ml melk en 2 plakken kaas).
  • Halvarine, margarine, bak- en braadproducten (40 gram).

Meer weten over gezonde voeding tijdens je zwangerschap? In vijf video’s vertelt Marloes Korver-Waardijk, diëtiste en sportprofessional van optimavita.nl je alles over gezond eten en drinken als je zwanger bent. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als supplementen, welke voeding je beter kunt vermijden en welke soorten dranken je het beste kunt nemen.

Verder in je zwangerschap

Benieuwd wat er in de volgende week van je zwangerschap allemaal staat te gebeuren? Lees dan snel verder op de pagina 5 weken zwanger.

 

foto Kraamzorg: wanneer en hoe aanvragen?
lijn
Wanneer vraag je kraamzorg aan?

Kraamzorg: wanneer en hoe aanvragen?

We raden je aan om je rond de twaalfde week van je zwangerschap in te schrijven voor kraamzorg. Eerder is natuurlijk ook mogelijk. Isis Kraamzorg is een organisatie met deskundige kraamverzorgenden. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars en garanderen altijd volledige zorg. Onze klanten geven onze zorg gemiddeld een 9,5. Je kunt je via onze website bij ons inschrijven.

 

Alles over kraamzorg

Isis kraamzorg bij jou in de buurt?

Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is

Isis kraamzorg is beschikbaar bij jou in de buurt

Schrijf je nu in

Aanmelden
Buiten werkgebied

Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt